Pad imuniteta često dolazi kao posledica nepravilne ishrane i nezdravih navika.  Imajući u vidu značaj jakog i stabilnog imuniteta, ljudi su sve više u potrazi za metodama uz pomoć kojih će ga ojačati i sprečiti njegov pad. Pravilna ishrana je svakako najtemeljniji način da se na tome radi. 

Upravo zato, zdravi recepti su od ključnog značaja za pripremu izbalansiranih i hranljivih obroka! 

Otkrivamo kako da vodite računa o svom imunitetu i da ne dozvolite da oslabi, a sve to kroz prevenciju zdravim receptima! 

Devojka u crenom duksu u prirodi

  1. Kako funkcioniše naš imunitet
  2. Faktori koji utiču na pad imuniteta u savremenom dobu
  3. Zdravi recepti kojima ćete sprečiti pad imuniteta
  4. Koje su najbolje namirnice za dokazanu prevenciju pada imunog sistema?

Kako funkcioniše naš imunitet? 

Imunitet predstavlja skup fizioloških mehanizama koji ljudi i životinje koriste da bi odbranili svoj organizam od invazije najrazličitijih stranih organizama (virusa, bakterija, gljivica, parazita)  i njihovih toksičnih produkta.

Naime, ljudsko telo je konstantno izloženo štetnim materijma, a da li će one prodreti u naš organizam i izazvati različita oboljenja zavisi upravo od našeg imuniteta. 

Suštinsku funkciju našeg imuniteta najbolje možemo da razumemo ako pogledamo posledice ozbiljnog pada imuniteta ili poremećaja imunog sistema, a to su teške infekcije, tumori, imunodeficijencije (nasledne bolesti) i alergijske i autoimune bolesti. 

Imuni sistem se sastoji od niza specijalizovanih ćelija koje imaju tri funkcije:

1) Da identifikuju, oslabe ili potpuno otklone čitav niz mikroorganizama i stranih supstanci koji ulaze od spolja u naše telo

2) Da otklanjaju izumrele ćelije i nusprodukte koji u našem organizmu nastaju kao deo prirodnih bioloških procesa.  

3) Ukoliko ipak dođe do bolesti, jak imunitet utiče na dužinu trajanja bolesti i jačinu simptoma.

Na dijagramu ispod možete videti različite vrste imuniteta u kratkim crtama.

Dijagram za imunitet i njegov rad

Faktori koji utiču na pad imuniteta u savremenom dobu

Naš imunitet treba da funkcioniše kako je opisano iznad pod uslovima u kojima je imunitet evoluirao. Problem je što uslovi u kojima smo mi kao vrsta evoluirali stotinama hiljadama godina ne liče ni malo na uslove u kojima danas živimo. 

Ti uslovi su podrazumevali svakodnevnu fizičku aktivnost i stalno kretanje, potpuno nezagađen vazuh, potpuno čistu hranu isključivo iz prirode, čvrst, dovoljan i redovan san.

Razmislite kako mi živimo danas u poređenju sa ovim, i dobićete odgovor zašto je pad imuniteta današnja svakodnevnica

Život u savremenom dobu podrazumeva sedenje većinu dana, konzumiranje hrane koja je osiromašena važnim nutrijentima, udisanje prilično zagađenog vazduha, nedovoljno sna i mnogo stresa na dnevnom nivou. 

Pored svega navedenog što utiče na pad imuniteta, stres vrlo konkretno i merljivo fizički dovodi do njegovog pada, tako što produženo pojačava rad hormona nadbubrežne žlezde (kortizola, adrenalina, noradrenalina) utiče na smanjenje leukocita (belih krvnih zrnaca).

Kako dolazi do pada imuniteta? 

Ovo možemo objasniti svežim primerom koji nam je svima poznat, a to je zdravstveni sistem tokom pandemije korona virusa. Pre korone postojao je uspostavljen zdravstveni sistem koji je funcionisao na određen način. 

Ljudi su se razboljevali u nekom prosečnom (očekivanom) broju, za koji je zdravstveni sistem bio spreman, i za sve te situacije su postojali različiti doktori i bolnice koje su mogle da drže to pod kontorolom. 

Potom se desila pandemija novog virusa. Zdravstveni sistem je zatečen sa istim resursima kao i do tada, ali je dobio ogroman broj novih pacijenata odjednom. Pošto je bolest nepoznata, brzo se širila, zdravstveni sistem je većinu resursa usmerio na borbu sa ovim virusom, zanemarivajući sve druge bolesti koje su nastavile da postoje isto kao i pre.

Na potpuno isti način dolazi i do pada imuniteta tj. našeg imunog sistema. 

U našem primeru zdravstveni sitem predstavlja imuni sistem. Bolnice i doktori predstavljaju resurse organizma u vidu nutrijenata i složenih molekula koje organizam sintetiše. Korona virus je novo (moderno) okuženje čoveka u kome živimo, a bolesti koje su tu bile oduvek i ostale i sada, u našem primeru su virusi i bakterije koje i dalje napadaju čoveka i u moderno doba. 

Dakle, kako se u primeru korone čitav zdravstveni sistem okrenuo borbi protiv tog virusa i troši većinu resursa na njega, tako se u primeru imuniteta većina resursa našeg organizma troši na borbu portiv novih stresnih faktora okruženja, ostavljajuću malo resursa za borbu protiv stranih mikroorganizama. 

Zato je pad imuniteta deo naše svakodnevice, a način da se protiv toga borimo je upravo kreiranjem zdravih navika, konkretno u ishrani. 

Zdravi recepti kojima ćete sprečiti pad imuniteta 

Zdravi recepti vam donose na tacni sve namirnice bogate važnim nutrijentima, spremljene tako da kreiraju posebne ukuse u kojima ćete uživati. 

Zdravi recepti koje smo mi izdvojili kao svoj osnovni sastojak sadrže superhrane i predstavljaju inovativne čarolije koje možete doneti u svoju kuhinju, a koje će pored sjajnog ukusa pružiti velike benefite vašem organizmu. 

Evo i o kojim receptima je reč. 

Žuti šejk sa superior proizvodima

Immuno adaprotegic latte – napitak pun zdravlja 

Zagrejte pirinčano mleko. Dok se greje ubacite kašičicu Superior Kokosovog ulja. Ono će pomoći drugim nutrijentima da se lakše apsorbuju i bolje iskoriste u organizmu – naročito kurkuminu i još nekim aktivnim komponentama iz kurkume. Kada se mleko zagreje i kokosovo ulje dovoljno istopi, sipajte sve u teglu i dodajte: 

Zatim, dodajte prstohvat bibera.

Zatvorite teglicu i mućkajte dobro dok se ne sjedini sve. Umesto teglice možete koristiti i blender, ukoliko vam je lakše da tako izmiksate.

Pre svega – ako ovaj immuno adaprotegic latte pravite sa pirinčanim mlekom, kokosovim mlekom iz konzerve, ili čak vodom pa dodate neki zaslađivač, biće sasvim dovoljno ukusan! 

Ovo je mnogo moćan napitak prijatnog ukusa, čija će redovna konzumacija imati veliki uticaj na prevenciju pada imuniteta.

Šejk sa spirulinom i kakaom

Imunno choco green boost – fuzija ukusa u službi imuniteta

Zagrejte pirinčano mleko. Dok se greje ubacite 1 grumen (1 komad) Superior Kakao butera. On će pomoći drugim nutrijentima da se lakše apsorbuju i bolje iskoriste u organizmu, a pored toga polifenolne komponente i antioksidanti u kakao puteru snižavaju upalne markere u organizmu tako što pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Kada se mleko zagreje i kakao buter dovoljno istopi, sipajte sve u teglu ili blender i dodajte:

  • Kašiku Superior Kakao Praha (Arribu Nacional ili Criollo) 
  • Kašičicu Superior Spiruline (srednje punu)

Promućkajte dobro teglu ili izblendirajte. 

Ako pažljivo odaberete superhrane za vaš Imunno choco green boost, dovoljno redovnim konzumiranjem možete očekivati jačanje imuniteta i još mnoge pozitivne efekte na zdravlje. 

Kuglice sa superior proizvodima

Imuno čoko proteinske kuglice – zasladite se na zdrav način 

Potrebni sastojci za ovaj zdrav recept su: 

Način pripreme 

Sve sastojke pomešajte u činiji, i slobodno rukom sjediniti i napravite kuglice. Data doza je za 4 kuglice, koje su za jednu osobu (da bi imale zdravstvenog efekta). Možete praviti odjednom nekoliko doza, i držati u frižideru nekoliko dana. U tom slučaju koristite blender. 

Umesto kokosovog sirupa možete staviti i med ili neki drugi biljni zaslađivač. Da bi kuglice ispale dobre strukture i ukusa, najbolje je pratiti gramažu iz recepta.

Koje su najbolje namirnice za dokazanu prevenciju pada imunog sistema?

Da bi se zdravi recepti kreirali na pravi način potrebno je znati koje to namirnice najbolje utiču na prevenciju pada imuniteta. U ovu kategoriju se nesumnjivo spadaju voće i povrće, izuzetno bogati važnim nutrijentima.  

Ipak, sjajan način da preventujemo pad imuniteta, a da rešenje bude zaista efektno i dugotrajno je unosom najprirodnije i najkvalitetnije prirodne hrane koja je natprosečno nutritivno bogata. Jedna od kategorija takve hrane i ujedno jedna od najjačih prirodnih stimulansa imuniteta su takozvane superhrane. 

Termin superhrane se koristi u nezvaničnoj literaturi a odnosi se na hranu koja može imati svojstva koja promovišu zdravlje, poput smanjenja rizika od bolesti ili poboljšanja bilo kog aspekta zdravlja.  

Koristi se za različite namirnice ali najčešće se misli na namirnice biljnog porekla koje imaju neobično visok sadržaj hranljivih sastojaka na malu količinu. Ti hranjivi sastojci, osim vitamina i minerala, uključuju obično i čitav niz biološki aktivnih komponenti (fitonutrijenata).

Svi ti hranljivi sastojci, ukoliko su superhrane proverenog kvaliteta i porekla, i stvarno ih sadrže u dovoljnoj količini, mogu biti ozbiljan dodatni resurs organizmu za prevenciju pada imuniteta. Neke od najefektnijih superhrana možete pronaći ovde

Evo koje superhrane možete uključiti u svoju ishranu. 

Kokosovo ulje 

Visoko kvalitetno organsko kokosovo ulje, koje je hladno ceđeno i devičansko (više o tome ovde), redovnom upotrebom može značajno pomoći u prevenciji pada imuniteta. 

Organsko kokosovo ulje sadrži čak 44% laurinske masne kiseline,  koja je ključna za izgradnju urođenog imuniteta. Smatra se najvažnijom esencijalnom masnom kiselinom u izgradnji i održavanju imunološkog sistema čoveka. 

Kurkuma 

Jedna od popularnijih “superhrana” ili najmoćnijih začina na svetu za jak imunitet je kurkuma. Najbolja organska kurkuma potiče iz određenog dela Indije, i pripada sorti sa prirodno povišenim nivoom kurkumina (više o tome ovde). 

Kurkumin koji organska kurkuma sadrži, kao i eterična ulja (koja isključivo celovita organska kurkuma sadrži) putem različitih mehanizama u organizmu na molekularnom nivou utiču na jačanje imuniteta prirodnim putem.

Spirulina 

Kvalitetna i čista organska spirulina dokazano utiče na jačanje imuniteta i može preventovati pad imuniteta na nekoliko različitih načina. Spirulina mora biti organska i mora biti proverenog kvaliteta i porekla, kako ne bi sadržala toksične produkte drugih algi i preterano visok sadržaj teških metala (više o tome ovde). 

Organska spirulina pre svega stimuliše imuni sistem sam uništi mikroorganizme koji ga napadaju. 

Konopljin protein 

Kada pričamo o makro i mikro nutrijentima, koji su nam od ključnog značaja za prevenciju pada imuniteta, organski konopljin protein je idealna ‘superhrana’. Organski konopljin protein ima izuzetno visok sadržaj gvožđa, koje doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, normalnoj funkciji imunog sistema i normalnom stvaranju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina. 

Maka i ašvaganda u borbi protiv pada imuniteta 

Organska maka i ašvaganda su jedni od najmoćnijih adaptogena na svetu. Ljudi ih obožavaju zbog neverovatnih efekata na balans hormona, energiju, snagu, podizanje raspoloženja, umirivanje anksioznosti, poboljšanje kvaliteta sna, povećanje libida, i pozitivnog uticaja na plodnost. 

Pošto su ovo sve toliko poželjni efekti u današnje vreme, malo ko obraća pažnju na “manje bitan” efekat jačanja imuniteta, koji obe ove biljke dokazano poseduju. Redovnom upotrebom organske make i organske ašvagande se može veoma efikasno preventovati pad imuniteta. 

Kada je reč o padu imuniteta, uvek se treba voditi poslovicom “bolje sprečiti nego lečiti”, a zdravi recepti i unos zdravih namirnica upravo jesu naše najbolje oružje za jačanje i čuvanje našeg imuniteta! 

Zato pripremite neke od navedenih recepta, koji će vašem telu dati energiju i zdravlje, a vašim nepcima prirediti sjajan gastronomski doživljaj!

Tamara Golubović, D.Sc.